17 Fakte interesante që ndoshta nuk i keni ditur për kompaninë Apple inc.

1. Kompania Apple është formuar më 1 Prill, ditën e rrenës, në vitin 1976.

2. Deri në vitin 2011, kur doli filmi biografik për Steve Jobs, nuk është ditur se përse është emërtuar kompania Apple (Molla). Aty tregohet që Steve Jobs kishte qenë ‘fruitarian’ dhe se i kishte dashur shumë mollat.

3. Apple ka pasur themelor të tretë, krahas Steve Jobs dhe Steve Ëozniak, ai ishte Ronald Ëayne ai e ka dizajnuar logon e parë të kompanisë. I ka shitur aksionet e tij në vitin 1977 për vetëm 800$, në ditë të sodit aksionet e tij do të kishin vlerë prej më shumë se 58 milion dollarë.

4. Kompjuteri i parë i Apple, i quajtur ‘Apple One’ ka qenë në fakt një pajisje ‘Do-it-yourself’ ku konsumatori është dashur ta ndërtojë vetë pajisjen. Dhe ka kushtuar me çmim simbolik stanik, 666.66$.

5. Nëqoftëse kishit blerë aksione prej 22$ në vitin 1982 prej Apple, sot ato do të kushtonin 600.000$.

6. Në vitin 1980, Steve Jobs dizajnoi Apple Lisa, kompjuteri i parë me ‘graphical user interface’. dhe çmimi i kompjuterit është shtrenjtuar dyfish.

7. Reklama e famshme e cila prezantoi kompjuterin e parë Machintosh në Super Boël XVIII në Janar të vitit 1984, është drejtuar nga Ridley Scott, drejtori i filmave “Alien”, “Blade Runner” dhe “The Martian”.

8. Rivaliteti në mes Steve Jobs dhe Bill Gates filloi në vitin 1983, ku Microsoft e la anash softuerin e Machintosh dhe duke prezantuar sistemin operativ më të famshëm Microsoft Ëindoës.

9. Në vitin 1985, Steve Jobs tentoi t’a bind stafin e Apple që ta përjashtojnë CEO John Sculley. Ata e përjashtuan Steve Jobs ku ai u largua dhe filloi linjën e re të kompjuterëve, NeXT.

10. Në vitet 80′ dhe 90′, Apple u ballafaqua me rrënje të shitjeve dhe provuan të prodhojnë edhe kamerë digjitale, e quajtur Apple QuickTake.

11. Provuan të prodhojnë edhe konsollë për lojëra, e quajtur Apple Pippin,

12. Të prodhojnë linje të teshave!!!!

13. Kur Steve Jobs u kthye si CEO i Apple në vitin 1997, kompania ishte në aq gjendje të keqe sa që vendimi i tij i parë kishte qenë që t’i pranojë 150 milion $ investime nga kompania rivale ‘Microsoft’.

14. CEO i Dell, Michael Dell, kishte thënë që nëqoftëse ai gjendej në vendin e Steve Jobs do ta kishte mbyllur kompaninë dhe do t’ua kishte kthyer paret investitorëve.

15. Në fillim të vitit 1998, në një Macworld Expo në San Francisko, Steve Jobs deklaroi që me ndihmën e Microsoft, kurba e Apple filloi të ngritej.

16. Gjëja e parë që Steve Jobs e bëri si CEO i rikthyer, ua ndaloi të punësuarve që t’i mirrnin kafshët shtëpiake me vete dhe si favor ai e pasuroi kuzhinen e bifesë.

17. Shkronja i para çdo produkti të Apple qëndron për Internet, pasi që janë dashur vetëm dy hapa që të konektohet njeriu në web. Mirëpo ata thonë që ajo gjithashtu qëndron edhe për individualitet dhe risi.

më të fundit

MARKETING

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

më shumë

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme