BE i hap Serbisë kapitullin 26 në negociatat për anëtarësim

Bruksel – Kroacia dhe Bullgaria kanë dhënë zyrtarisht “dritën jeshile” për të hapur kapitullin 26 në negociatat me Serbinë për anëtarësim në BE.

 

“Vecernje Novosti” më parë i ishte thënë se grupi punues për zgjerim (KOEL) ka arritur më në fund pajtueshmërinë për hapjen e kapitullit 26 që ka të bëjë me arsimin dhe kulturën, raporton B92.

Përfaqësuesit e Kroacisë dhe Bullgarisë në grupin punues të Këshillit të BE-së, që kanë të bëjnë me çështjet e zgjerimit dhe vendeve kandidate, tani kanë mbështetur zyrtarisht hapjen e kapitullit të ri në negociatat me Serbinë.

Me këtë është arritur më në fund konsensusi i të gjitha 28 vendeve anëtare, që është i nevojshëm për të hapur një kapitull të ri në negociatat për anëtarësimin e Serbisë në BE.

Kroacia vitin e kaluar bllokoi hapjen e kapitullit 26 duke paraqitur rezerva përsa i përket pakicës kroate, kur është fjala për arsimin në gjuhën amtare në Serbi.

Ndërkohë, Zagrebi mori “qartësimin” e kërkuar nga Komisioni Evropian dhe kishte dhënë pajtueshmërinë politike, ndërsa tani edhe formale, se janë plotësuar kushtet për hapjen e kapitullit 26 në procesin e anëtarësimit të Serbisë.

Përveç kapitullit tashmë të konfirmuar 26, përmendet edhe kapitulli 20 – ndërmarrjet dhe politika industriale si dhe kapitulli  29 – unioni doganor.

Burimet diplomatike të agjensisë Tanjug në Bruksel vlerësojnë se plani i këtij viti në negociatat e anëtarësimit të Serbisë është që të hapen gjashtë ose shtatë kapituj, hapja e të cilëve duhet të vendoset në të pakt

më të fundit

MARKETING

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

më shumë

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme