Çfarë dimë për Onufrin

Onufri ishte piktor shqiptar i shekullit XVI.

Krijoi në fushën e pikturës murore dhe të ikonave.

Shtoi, në vijim të traditës pikturore të shek.XIII-XV elementin realist dhe etnografik.

Onufri shkoi drejt zbutjes së kanonit bizantin, drejt përqasjes në një masë më të madhe të pikturës kishtare me jetën e gjallë dhe ambientin real.

Ai ka zbukuruar me pikturat e tij një varg kishash në Berat, Shpat të Elbasanit, si dhe Maqedoni e Greqi.

Veprat e Onufrit kanë karakter të kushtëzuar mesjetar nga tema dhe trajtimi.

Zë një vend të shquar në kulturën shqiptare dhe atë ballkanike.

La pas nxënës dhe pasues të njohur.

më të fundit

MARKETING

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

më shumë

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme