Në oqeane jetojnë rreth 200 mijë lloje virusesh

Sipas hulumtimit të fundit, oqeanet kanë rreth 200 mijë popullata të ndryshme të viruseve. Viruset ujore u gjetën në thellësi deri 4 mijë metra nga Poli Verior deri në Polin Jugor.

Ndonëse shumica prej tyre nuk janë të dëmshme për njeriun, këto viruse mund të ndikojnë në jetën e gjallesave ujore, përfshirë balenat dhe krijesat me guaskë të fortë.

Shkencëtarët kanë filluar të kuptojnë se si këta organizma të vogël mund të luajnë rol në jetën dhe kiminë e deteve dhe oqeaneve.

Hulumtuesit e Universitetit Shtetëror të Ohios e hartuan hartën botërore të viruseve detare duke u bazuar në mostrat e ujit të detit nga 80 zona të ndryshme përreth globit. Sasia e tyre doli të jetë gati 12 herë më e madhe sesa vlerësimet e mëparshme.

Studiuesit u befasuan kur zbuluan se të gjitha këto lloje të viruseve mund të kategorizohen në vetëm pesë grupe në bazë të vendit dhe thellësisë ku ata jetojnë.

“Kur i analizuam gjenet e viruseve në secilën prej këtyre komuniteteve, gjetëm dëshmi të përshtatjes gjenetike ndaj zonave të ndryshme të oqeanit”, tha hulumtuesja Ann Gregory.

Befasia e dytë ishte që Arktiku kishte shumë lloje të viruseve. Më parë besohej se vendet që kanë më shumë llojllojshmëri të mikroorganizmave janë zonat pranë ekuatorit, shkruan “BBC”.

më të fundit

MARKETING

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

më shumë

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme