Profesionistë apolitikë kërkojnë themelimin e Ushtrisë së Kosovës

25 profesionistë apolitikë nga Kosova dhe diaspora u kanë bërë thirrje institucioneve më të larta të vendit për themelimin e Ushtrisë së Kosovës.

Në thirrjen drejtuar presidentit të vendit, kryeministrit, ministrit të FSK-së dhe deputetëve të Kuvendit të Kosovës, ata kanë shprehur shqetësimet lidhur me zhvillimet rreth situatës së sigurisë në Kosovë, duke marrë parasysh ekspozimin e territorit të Republikës së Kosovës ndaj kërcënimeve të drejtpërdrejta nga Serbia.

“Pavarësisht mundësive të kufizuara financiare të Kosovës dhe nevojave të shumta në sferën e arsimit, shëndetësisë, infrastrukturës, etj. siguria kombëtare nuk ka çmim. Ajo është parakusht për zhvillim. Përvojat tona të vazhdueshme si popull kanë dëshmuar se në mungesë të strukturave efektive mbrojtëse, popullata civile e vendit dhe interesi i Kosovës janë dëmtuar në vazhdimësi”, thuhet ndër të tjerash në thirrjen e nënshkruar në mënyrë elektronike nga 25 profesionistë apolitikë nga Kosova dhe diaspora.

Kjo është komunikata e plotë e këtij grupi:

Presidentit të Republikës së Kosovës
Kryetarit të Kuvendit të Republikës së Kosovës
Kryeministrit të Republikës së Kosovës
Ministrit të FSK-së
Deputetëve të Kuvendit të Republikës së Kosovës

Ne të poshtëshënuarit

1. Të shqetësuar për zhvillimet rreth situatës së sigurisë në Kosovë dhe duke marrë parasysh ekspozimin e territorit të Republikës së Kosovës ndaj kërcënimeve të drejtpërdrejta nga Serbia

2. Të vetëdijshëm për:

• pretendimet territoriale të Serbisë ndaj Kosovës dhe rrezikun e ndarjes së vendit

• rrezikun e përfshirjes së të gjithë rajonit në një konflikt të ri me shkallë të gjerë

• zhvillimet politike e gjeostrategjike në rajon dhe në botë

• mungesën e mekanizmave efikas mbrojtës të Republikës së Kosovës

• prezencën e NATO-s në Kosovë dhe nevojën e anëtarësimit sa më të shpejtë të Kosovës në të

3. Duke u thirrur në:

• parimet e Kartës së Kombeve të Bashkuara, ligjet dhe zakonet ndërkombëtare për paqe e siguri

• Kushtetutën e Republikës së Kosovës dhe

• të drejtën e qytetarëve të Kosovës për vetmbrojtje në rast të agresionit të jashtëm bëjmë

THIRRJE

për krijimin e menjëhershëm të Ushtrisë së Kosovës me qëllim që kjo ushtri t’i shërbejë interesit të qytetarëve të Republikës së Kosovës, pa dallim, paqes, sigurisë dhe mbrojtjes së integritetit territorial e sovranitetit të vendit.

Me Ushtrinë e Kosovës duhet të krijohet infrastruktura e kompletuar mbrojtëse përfshirë komponentët për mbrojtje tokësore, ajrore dhe kibernetike.

Kjo infrastrukturë mbrojtëse duhet të shtrihet në tërë territorin e Kosovës bazuar në Kushtetutën e Republikës së Kosovës.

Pavarësisht mundësive të kufizuara financiare të Kosovës dhe nevojave të shumta në sferën e arsimit, shëndetësisë, infrastrukturës, etj. siguria kombëtare nuk ka çmim. Ajo është parakusht për zhvillim. Përvojat tona të vazhdueshme si popull kanë dëshmuar se në mungesë të strukturave efektive mbrojtëse, popullata civile e vendit dhe interesi i Kosovës janë dëmtuar në
vazhdimësi. Ne nuk guxojmë të lejojmë të na përsëritet historia.

Kjo thirrje është nënshkruar në mënyrë elektronike nga (sipas alfabetit):

Emri e Mbiemri Profesioni Vendi

1. Abit Hoxha – Studiues i mediave dhe sigurisë – Gjermani

2. Agim Musliu – Njohës i sigurisë – Kosovë

3. Agim Morina – Gjuhëtar – Britani e Madhe

4. Agon Maliqi – Politolog – Kosovë

5. Anton Ahmetaj – Ekonomist – Norvegji

6. Arben Hajrullahu – Politolog – Kosovë

7. Arber Ahmeti – Studiues i sigurisë – Austri

8. Armend Bekaj – Politolog – Suedi

9. Avni Zogiani – Hulumtues – Kosovë

10. Bekim Baliqi – Politolog – Kosovë

11. Besnik Pula – Sociolog – SHBA

12. Dardan Velija – Konsulent i politikave publike – Kosovë

13. Donik Sallova – Politolog – Kosovë

14. Gani Ahmetaj – Afarist – SHBA

15. Ganimete Asllani – Juriste – Britani e Madhe

16. Getoar Mjeku – Avokat – SHBA/Kosovë

17. Jeta Rudi – Ekonomiste – SHBA

18. Kujtim Dobruna – Ekonomist – Austri/Zvicër

19. Lumir Abdixhiku – Ekonomist – Kosovë

20. Pal Shtufi – Afarist – Zvicër

21. Petrit Zogaj – Politolog – Kosovë

22. Pëllumb Kelmendi – Politolog – SHBA

23. Shkëlzen Gashi – Studiues – Kosovë

24. Uk Lushi – Ekonomist – SHBA

25. Valmir Ismaili – Politolog – Kosovë 

më të fundit

MARKETING

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

më shumë

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme