Seneka: Gjithçka që ti dëshiron, ndodhet pas murit të frikës

Seneka (Lucius Annaeus Seneka), i quajtur zakonisht Seneka Filozofi, është një nga personalitetet më komplekse dhe më interesante të lashtësisë.

Jeta e tij qe e jashtëzakonshme për nga ngjarjet dhe personazhet që e shoqëruan, për nga shtrirja dhe larmia e veprimtarisë mendore që ai zhvilloi, për nga armiqësia e dhunshme që e ndoqi gjatë gjithë jetës me një forcë të papërfytyrueshme. Seneka qe një mendimtar, që guxoi i pari të lidhte filozofinë me politikën, gjë kjo që përbën një nga ndihmesat e tij më të thella në mendimin modern.

Në vijim, do të mund të njiheni me 23 nga thëniet më të mençura të Senekës, të cilat mbeten aktuale dhe duket se do të mbeten gjithnjë kështu..

1. Tragjedia në jetë nuk është të mos arrish objektivin. Tragjedia është të mos kesh një objektiv për të arritur.

2. Gjithçka që ti dëshiron, ndodhet në anën tjetër të murit të frikës.

3. Sa më shumë flet për gjëra negative në jetën tënde, aq më shumë i afron ato. Fol për fitore, jo për humbje.

4. Zjarri është prova e floririt. Vështirësitë janë prova e njerëzve të fortë.

5. Një prej cilësive më të bukura të miqësisë së vërtetë është të kuptosh dhe të të kuptojnë.

6. Eshtë rrugë e vështirë ajo, që të shpie në lartësitë e madhështisë.

7. Lumturia e vërtetë është… të shijosh të tashmen, pa varësinë plot ankth prej të nesërmes.

8. Asnjë njeri nuk ka qenë ndonjëherë rastësisht i mençur.

9. Shpata nuk vret asnjëherë askënd; ajo është një mjet në duart e vrasësit.

10. Nëse nuk e di në cilin port po shkon, atëherë asnjë erë nuk është e favorshme.

11. Për babëzinë, e gjithë natyra është shumë pak.

12. E gjithë mizoria buron prej dobësië.

13. Sa më pak e meritojmë fatin e mirë, aq më shumë shpresojmë për të.

14. Ne jemi më shpesh të trembur, se sa të lënduar; dhe ne vuajmë më shumë nga imagjinata, se sa nga realiteti.

15. Nuk është se, për shkak se gjërat janë të vështira, ne nuk guxojmë; është për shkak se ne nuk guxojmë, që gjërat janë të vështira.

16. I shkon më shumë një burri që të qeshë me jetën, se sa të qahet prej saj.

17. Zemërimi është si ato rrënojat që shemben dhe përplasen me gjithçka që gjejnë poshtë.

18. Ne shpesh herë duam një gjë dhe lutemi për një tjetër, duke mos ua thënë të vërtetën as Perëndive.

19. Dita të cilës i trembemi si dita jonë e fundit, është në fakt lindja e përjetësisë.

20. Nuk ka asgjë në botë që të admirohet aq shumë, sa një burrë që di si të përballojë palumturinë me kurajë.

21. Për shumë njerëz, rritja e pasurisë nuk u jep fund telasheve të tyre, vetëm sa ua ndryshon.

22. Vdekja është dëshira e disave, çlirimi i të shumtëve, dhe fundi i të gjithëve.

23. Edhe pas një të korre të keqe, duhet të ketë sërish mbjellje.

më të fundit

MARKETING

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

më shumë

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme