TAP, qeveria çon në Kuvend marrëveshjen e rishikuar

Marrëveshja e rishikuar e vendit pritës mes Shqipërisë dhe projektit të gazsjellësit Trans Adriatic Pipeline pritet të marrë miratimin e Kuvendit për të nisur nga zbatimi.

 

Ndryshimet kryesore kanë të bëjnë me shprehjen e vullnetit të TAP për rishikimin e periudhës së stabilitetit fiskal që i jep të drejtën shtetit shqiptar të marrë më shumë tatim fitimi, e cila përgjatë kohëzgjatjes operacionale të projektit pritet të ketë një efekt pozitiv për shtetin shqiptar prej rreth 60 milionë eurosh; rritjen e investimeve në komunitet nga 7 në 14 milionë euro; dyfishimin e fondeve për trajnime në sektorin e gazit natyror, nga 350,000 euro në 700,000 euro. Por edhe Memorandumin e Mirëkuptimit që synon të mbështesë kompaninë e sapokrijuar Albgaz (Operatori i Sistemit të Transmetimit të Gazit ne Shqipëri), në aftësimin e saj për të qenë pjesë e ofrimit të shërbimeve të mirëmbajtjes për TAP në fazën operacionale.

Në vitin 2012, qeveria shqiptare e asaj kohe hyri në bisedime me gazsjellësin Trans Adriatic Pipeline (projektin) duke supozuar se mes Italisë, Greqisë dhe Shqipërisë do të lidhej dhe nënshkruhej një marrëveshje me qeveritë e vendeve pritëse, e cila më pas do të depozitohej pranë parlamenteve përkatës për ratifikim. Ndërsa në prill 2013, Parlamenti shqiptar nënshkroi Marrëveshjen Krahasuese. Më pas, në dhjetor të 2013-s, edhe Parlamenti grek ratifikoi Marrëveshjen e Vendit Pritës. Kjo marrëveshje është tejet e rëndësishme për të gjitha shtetet pasi përmes saj përcaktohen përfitimet dhe detyrimet nga ky projekt, i cili do të ndikojë jo pak në ekonomitë e këtyre vendeve, veçanërisht atë të Shqipërisë dhe Greqisë si dy vende nga ku kalon më shumë ky projekt.

Ndërkaq aksionerja spanjolle, Enagas, e cila është edhe një nga aksionerët (16%) ka parashikuar që të investojë rreth 1.4 miliardë euro deri në vitin 2020. Vetëm pak ditë më parë ka qenë Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim e cila zhvilloi edhe në Tiranë takime të nivelit të lartë me përfaqësues të projektit TAP, ku u bisedua angazhimi i bankës për të kredituar projektin. Në total parashikohet që BERZH të investojë rreth 1.5 miliardë euro, shuma më e madhe e dhënë ndonjëherë nga ky institucion financiar. shqiptarja.com

më të fundit

MARKETING

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

më shumë

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme