Tension në veri të Serbisë, Vojvodina kërkon shkëputjen

Serbia i ka krijuar shumë probleme Kosovës në veri, por me sa duket në veri të saj Serbia do të ketë problem shumë më serioz se sa Kosova. Vojvodina ka riaktivizuar një tjetër version të betejës anti-serbe për Vojvodinën e ashtuquajtur “veriu serb”

Željko Cvijanović, shkruan se nuk beson kurrë se Vuçiqi ishte naiv e të besonte se ata që fitojnë zgjedhjet në Vojvodinë do të jenë në gjendje të dominojë Vojvodinën. Fitorja e Vuçiqit në Vojvodinë, si një burim i legjitimitetit ishte vetëm për të blerë një biletë për këtë betejë. Ngjarjet rreth televizionit lokal, ku hapësira më e vogël përmban të gjitha personazhet e Vojvodinës, të gjitha ndërlikimet, të gjithë polemikat dhe natyrisht, të gjitha kurthet. Kjo është arsyeja pse lufta për RTV i Novi Sadit është bërë hiq më pak se një betejë për Vojvodinën – Nota Bene! – Mbase beteja më e rëndësishme politike e këtij brezi të serbëve, në një vend ku Serbia ka një shans që pas dy dekadave e gjysmë me prirje të keqe ta marr Vojvodinën përmes zhvillimeve demokratike; por edhe një vend në të cilin mund të fundoset, ndoshta përgjithmonë.

Jo vetëm që ishte televizioni Pajtiç RTV, si thotë Vuçiqi e vërteta, jo i nxitur nga nevoja për një diagnozë të duhur, por edhe për qëllimin politik të negociuar. Kjo ishte më shumë se kaq. Shumë më tepër se Partia Demokratike, e cila, së bashku me Nenad Çanakun, si promotor i largimit të Vojvodinës nga Serbia.

Legjionari për shtyp nga Beogradi, i cili udhëhoqi këtë shtëpi nga momenti që erdhi në pushtet, Boris Tadiç, që rezistenca Serbia vdekur duhet të jetë për të shpejtuar procesin, tregoi se separatizmi i Vojvodinës nuk është komunist si dhe as në fazën e post-komunizmit nuk ishte produkt i lëvizjeve të brendshme të masave lokale, por ishte imponuar nga lart.

Nuk është, pra, RTV Novi Sadi i rëndësishëm në atë që është shikuar në veçanti dhe me ndikim, por nga ajo që ishte një parashikim për të ardhmen e Vojvodinës dhe po shfaqet vetëm – një tjetër version anti-serb në Ballkan që pritët të shpërthej sepse Vojvodina si autonomi nuk është dhe nuk ka qenë kurr një produkt i lëvizjeve të brendshme po si projekt i një pjesë e vogël e botës për të qëndruar me Serbinë.

më të fundit

MARKETING

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

më shumë

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme