Kina ndërton trena që lëvizin me shpejtësi prej 500 kilometra në orë

  • Sakte.net / e Enjte 29 Shtator 2016 / 09:58

    Mund t’ju duket e pabesueshme por është e vërtetë, Kina po projekton trenat e gjeneratës së ardhshme me shpejtësi 500 kilometra në orë.

  • Mesohet se trenat në fjalë do mund të jenë të përshtatshëm për pasagjerë, dhe do të jenë të pajisur me rrota që mund t’u përshtaten pistave të ndryshme në botë.

    “Kina do të provojë eksperiencën e operimit me shpejtësi të lartë në relieve të ndryshme të botës dhe në kushte klimaterike ekstreme, që nga shkretëtirat në alpe”, tha Jia Limin, professor në Universitetin e Pekinit.

    Projekti është pjesë e një plani ambicioz të Pekinit, që po ndërton një seri trenash që përdorin një sistem hibrid-shtytës I cili lejon shpejtësi të lartë, transmeton shekulli.

    Aktualisht hekurudhat e trenave të shpejtësisë së lartë në Kinë mbulojnë 20.000 kilometra, ose 60 për qind e të gjithë rrjetit botëror të hekurudhave të trenave të shpejtësisë së lartë. Projekti i ri synon ta rrisë numrin në 30.000 kilometra në vitin 2020 dhe 45.000 në 2030.