Rreziqet, trajtimi dhe parandalimi i hemorroideve

Hemorroide kanë prekur njerëzimin ndër shekuj.

Thuhet se hemorroidet Napoleon Bonapartës, kreu francez, i shkaktuan atij një dhimbje të tillë gjatë betejës së Waterloos, që ndikoi në aftësinë e tij për të udhëhequr, në fund duke i kushtuar atij fitoren.
Fjala hemorroide në të vërtetë i referohet jastëkëve të indeve që linjën e kanalit anal. Ne të gjithë i kemi ato, pasi ato janë përgjegjëse për forcimin dhe shtrëngimin e kanalit anal dhe muskujve të butë që na mbajnë nga rrjedhja e pandjeshme kur ne kollitemi apo teshtijmë, transmeton Gazeta Shneta.
I NGJAJSHËM
SI T’I ZBUSIM TELASHET ME HEMORROIDET
Por çfarë shkakton këto dhimbje në mollaqet tona? A janë ato të rrezikshme? Cilat trajtime janë në dispozicion? Dhe nëse keni pasur ndonjëherë një, ju do të pajtoheni se kjo është pyetja më e rëndësishme: Si t’i parandaloni hemorroidet?
Shkaqet e hemorroideve
Mendoni për hemorroidet si version të venave varikoze. Shtimi i presionit – si obeziteti, lodhja gjatë lëvizjes së zorrëve, pesha shtesë e shtatzënisë, qëndrimi uluër për një kohë të gjatë, diarrea kronike ose kapsllëku – i bëjnë këto shpesh të dhimbshme.
Ka arsye të tjera për këtë përvojë të pafat. Teksa plakemi, indet tona lidhëse dobësohen dhe shtrihen jashtë formave të tyre, të cilat mund të çojnë në një prolapsi ose rënie të një pjese të murit anësor, i cili pastaj mund të dalë nga anusi.
Marrëdhëniet e përsëritura anale mund të prodhojnë të njëjtin efekt ose të irritojnë hemorroidet ekzistuese dhe t’i bëjnë ato të rrjedhin gjak.
Ka disa tregues se hemorroidet trashëgohen edhe në familje.
A janë hemorroidet të rrezikshme?
Rrallë herë. Nëse humbja e gjakut nga hemorroide është e rëndë, ekziston mundësia e anemisë, me të cilën nuk keni mjaft qeliza të kuqe të gjakut për të mbajtur oksigjenin e nevojshëm në të gjithë trupin.
Hemorroidet e brendshme mund të shemben dhe të “mbyten” kur furnizimi i tyre i gjakut pritet nga muskujt anal. Kjo mund të çojë në mpiksjen e gjakut, infeksionet dhe, në raste ekstreme, gangrenë ose sepsë.
Pacientët me imunokompromit mund të shërohen ngadalë dhe të jenë më shumë në rrezik për infeksion pas ndërhyrjeve kirurgjike, kështu që mjekët rekomandojnë kirurgjinë si mjet të fundit.
Çfarë mund të jetë me të vërtetë e rrezikshme është supozimi i simptomave tuaja, pa konsultimin e një mjeku.
Fluksi, për shembull, është simptoma më e zakonshme e hemorroideve, por është gjithashtu një shenjë e kancerit kolorektal ose anal. Dhimbja mund të tregojë një hemorroid të jashtëm, por gjithashtu mund të nënkuptojë një çarje anale.
Dhimbja anale mund të tregojë gjithashtu një sëmundje abscesi ose fistula, një tunel anormal midis dy organeve.
Trajtimi i hemorroideve
Shumica e hemorroideve, të brendshmet dhe të jashtmet, mund të menaxhohen në shtëpi me kujdes që të mos përkeqësoni problemin. Mundohuni të mos shtyni gjatë jashtëqitjeve ose të qëndroni ulën për shumë kohë. Zbutësit e jashtëqitjes dhe hidrtaimi shtesë, si dhe fibrat mund të ndihmojnë me kapsllëkun.
Për hemorroidet e jashtme, studimet tregojnë se ënjtja dhe dhimbja ndodhin rreth 48 orë pas fillimit të simptomave dhe kanë tendencë të largohen brenda katër ditëve. Nderkohe, dushet e ngrohta në vaske mund të zvogëlojë ënjtjen dhe kruajtje. Disa vajra ditorë, si steroidet dhe analgjetikët, mund të ndihmojnë me dhimbje gjatë kësaj periudhe, por studimet tregojnë se ato nuk ofrojnë menaxhimin afatgjatë.
Në raste të rënda, mjeku juaj mund të rekomandojë heqjen e tërë hemorroideve, ndoshta brenda 48-72 orëve pas fillimit të simptomave.
Hemorroidet ebrendshme me simptoma të rëndësishme, të tilla si gjakderdhja, mund të trajtohen në mënyra të ndryshme.
Një trajtim, i ashtuquajtur skleroterapia, përfshin injektimin e venit të irrituar me një agjent kaustik, siç është bërë shpesh për venat varikoze mbi këmbët. Rrezet foto infra të kuqe që shpërthejnë hemorroidin me nxehtësi janë një opsion i dytë. Studimet tregojnë se mund të ketë pak dhimbje, por mundësia e përsëritjes së hemorroideve është e lartë.
Parandalimi i hemorroideve
Pra, gati për disa fjalë të mençura se si të shmangen të gjitha këto procedura?
Konsumoni shumë ujë dhe shtoni ushqimet fibroze nëpër dietat tuaja.
Instituti i Mjekësisë rekomandon 25 gram fibra çdo ditë për gratë dhe 38 gram për meshkujt. Meqenëse shumica e amerikanëve hanë vetëm rreth 15 gramë në ditë, këtu janë disa këshilla për të shënuar marrjen e fibrave:
Hani shumë fruta dhe perime të freskëta. Sipas Departamentit amerikan të Bujqësisë, zgjedhjet e mira bujqësore përfshijnë grosh, të cilat kanë 8 gram fibra; fasule, me 6 gram dhe lakër brukseli, bizele jeshile, kunguj, spinaq dhe karrota, të cilat kanë 2 deri në 4 gram fibra për filxhan.
Zgjedhje të mira në familjen e frutave përfshijnë dardha dhe mollë të freskëta, duke filluar nga 4 deri në 5 gram për fruta. Boronica dhe luleshtrydhet mund të shtojnë shpejt fibra, me 4 gram për filxhan./Gazeta Shneta
Hemorroide kanë prekur njerëzimin ndër shekuj. Thuhet se hemorroidet Napoleon Bonapartës, kreu francez, i shkaktuan atij një dhimbje të tillë gjatë betejës së Waterloos, që ndikoi në aftësinë e tij për të udhëhequr, në fund duke i kushtuar atij fitoren.Fjala hemorroide në të vërtetë i referohet jastëkëve të indeve që linjën e kanalit anal. Ne të gjithë i kemi ato, pasi ato janë përgjegjëse për forcimin dhe shtrëngimin e kanalit anal dhe muskujve të butë që na mbajnë nga rrjedhja e pandjeshme kur ne kollitemi apo teshtijmë, transmeton Gazeta Shneta. I NGJAJSHËM SI T’I ZBUSIM TELASHET ME HEMORROIDET Por çfarë shkakton këto dhimbje në mollaqet tona? A janë ato të rrezikshme? Cilat trajtime janë në dispozicion? Dhe nëse keni pasur ndonjëherë një, ju do të pajtoheni se kjo është pyetja më e rëndësishme: Si t’i parandaloni hemorroidet?Shkaqet e hemorroideveMendoni për hemorroidet si version të venave varikoze. Shtimi i presionit – si obeziteti, lodhja gjatë lëvizjes së zorrëve, pesha shtesë e shtatzënisë, qëndrimi uluër për një kohë të gjatë, diarrea kronike ose kapsllëku – i bëjnë këto shpesh të dhimbshme.Ka arsye të tjera për këtë përvojë të pafat. Teksa plakemi, indet tona lidhëse dobësohen dhe shtrihen jashtë formave të tyre, të cilat mund të çojnë në një prolapsi ose rënie të një pjese të murit anësor, i cili pastaj mund të dalë nga anusi.Marrëdhëniet e përsëritura anale mund të prodhojnë të njëjtin efekt ose të irritojnë hemorroidet ekzistuese dhe t’i bëjnë ato të rrjedhin gjak.Ka disa tregues se hemorroidet trashëgohen edhe në familje.A janë hemorroidet të rrezikshme?Rrallë herë. Nëse humbja e gjakut nga hemorroide është e rëndë, ekziston mundësia e anemisë, me të cilën nuk keni mjaft qeliza të kuqe të gjakut për të mbajtur oksigjenin e nevojshëm në të gjithë trupin.Hemorroidet e brendshme mund të shemben dhe të “mbyten” kur furnizimi i tyre i gjakut pritet nga muskujt anal. Kjo mund të çojë në mpiksjen e gjakut, infeksionet dhe, në raste ekstreme, gangrenë ose sepsë.Pacientët me imunokompromit mund të shërohen ngadalë dhe të jenë më shumë në rrezik për infeksion pas ndërhyrjeve kirurgjike, kështu që mjekët rekomandojnë kirurgjinë si mjet të fundit.Çfarë mund të jetë me të vërtetë e rrezikshme është supozimi i simptomave tuaja, pa konsultimin e një mjeku.Fluksi, për shembull, është simptoma më e zakonshme e hemorroideve, por është gjithashtu një shenjë e kancerit kolorektal ose anal. Dhimbja mund të tregojë një hemorroid të jashtëm, por gjithashtu mund të nënkuptojë një çarje anale.Dhimbja anale mund të tregojë gjithashtu një sëmundje abscesi ose fistula, një tunel anormal midis dy organeve.Trajtimi i hemorroideveShumica e hemorroideve, të brendshmet dhe të jashtmet, mund të menaxhohen në shtëpi me kujdes që të mos përkeqësoni problemin. Mundohuni të mos shtyni gjatë jashtëqitjeve ose të qëndroni ulën për shumë kohë. Zbutësit e jashtëqitjes dhe hidrtaimi shtesë, si dhe fibrat mund të ndihmojnë me kapsllëkun.Për hemorroidet e jashtme, studimet tregojnë se ënjtja dhe dhimbja ndodhin rreth 48 orë pas fillimit të simptomave dhe kanë tendencë të largohen brenda katër ditëve. Nderkohe, dushet e ngrohta në vaske mund të zvogëlojë ënjtjen dhe kruajtje. Disa vajra ditorë, si steroidet dhe analgjetikët, mund të ndihmojnë me dhimbje gjatë kësaj periudhe, por studimet tregojnë se ato nuk ofrojnë menaxhimin afatgjatë.Në raste të rënda, mjeku juaj mund të rekomandojë heqjen e tërë hemorroideve, ndoshta brenda 48-72 orëve pas fillimit të simptomave.Hemorroidet ebrendshme me simptoma të rëndësishme, të tilla si gjakderdhja, mund të trajtohen në mënyra të ndryshme.Një trajtim, i ashtuquajtur skleroterapia, përfshin injektimin e venit të irrituar me një agjent kaustik, siç është bërë shpesh për venat varikoze mbi këmbët. Rrezet foto infra të kuqe që shpërthejnë hemorroidin me nxehtësi janë një opsion i dytë. Studimet tregojnë se mund të ketë pak dhimbje, por mundësia e përsëritjes së hemorroideve është e lartë.Parandalimi i hemorroidevePra, gati për disa fjalë të mençura se si të shmangen të gjitha këto procedura?Konsumoni shumë ujë dhe shtoni ushqimet fibroze nëpër dietat tuaja.Instituti i Mjekësisë rekomandon 25 gram fibra çdo ditë për gratë dhe 38 gram për meshkujt. Meqenëse shumica e amerikanëve hanë vetëm rreth 15 gramë në ditë, këtu janë disa këshilla për të shënuar marrjen e fibrave:Hani shumë fruta dhe perime të freskëta. Sipas Departamentit amerikan të Bujqësisë, zgjedhjet e mira bujqësore përfshijnë grosh, të cilat kanë 8 gram fibra; fasule, me 6 gram dhe lakër brukseli, bizele jeshile, kunguj, spinaq dhe karrota, të cilat kanë 2 deri në 4 gram fibra për filxhan.Zgjedhje të mira në familjen e frutave përfshijnë dardha dhe mollë të freskëta, duke filluar nga 4 deri në 5 gram për fruta. Boronica dhe luleshtrydhet mund të shtojnë shpejt fibra, me 4 gram për filxhan./Gazeta Shneta

më të fundit

MARKETING

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

më shumë

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme