U TESTUA LASERI MË I FORTË NË BOTË

Ekipi i shkencëtarëve britanikë dhe çekë së fundi testuar super-lazerin e quajtur “Bivoj” sipas qenies mitologjike Çeke, e cila është dhjetë herë më e fuqishme se ajo ekzistuese, raporton AFP.

Lazer është zhvilluar në bashkëpunim midis British CLF (pajisje Central lazer) dhe projektit të shtetit çek “pulson lazer me fuqi mesatare të lartë” (HiLASE).

Lazeri ka një peshë prej 20 ton dhe kushton 44 milionë euro dhe do të përdoret gjerësisht në industrinë aeronautike, automobilave dhe energjisë.

I ashtuquajturi lazer ka një fuqi të lartë maksimale mesatare e prodhimit prej 1.000 watts, e cila lazeri i parë e ka arritur më 16 dhjetor të vitit të kaluar.

Udhëheqësi i ekipit britanik theksoi se ky është një rekord i rëndësishëm.

“Ky është një hap i madh përpara, ashtu si ka fituar Olimpiadën,” tha drejtori i projektit Çeke Tomasz Mocek.

Ky lazer ka një potencial revolucionar në inxhinieri, forcimin e sipërfaqeve metalike në prodhimin e gjysmëpërçuesve dhe prodhimin e materialeve të nivelit mikron.