VIDEO/ Rama godet Kosovën në televizionin serb: Nuk duhet padi për gjenocid, por dialog

Edi Rama ka goditur Kosovën gjatë një interviste të dhënë për Euronews në gjuhën serbe. Ai është shprehur kundër padisë së njoftuar nga Albin Kurti kundër Serbisë në Gjykatën Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut.

Sipas Ramës kjo është një çështje e komplikuar dhe se nuk ka dëgjuar asnjeri që e mbështet këtë si ide. Gjatë një interviste për mediat serbe, kryeministri Edi Rama e cilësoi idenë e Shqipërisë së Madhe si një marrëzi që nuk ka ekzistuar kurrë si tezë.

Nga SYRI TV

Kryeministri Edi Rama ka dhënë një intervistë për Euronews Serbia, fill pas samitit të vendeve të Rajonit në Tiranë. I ndalur tek marrëdhëniet mes Kosovës, Shqipërisë dhe Serbisë, kryeministri Edi Rama është shprehur kundër duke mos mbështetur disa qëndrime të Prishtinës zyrtare.

I pyetur nga gazetari I televizionit serb se si e shihte qëndrimin e kryeministrit Albin Kurti për të paditur në Gjykatën Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut Serbinë për Gjenocid, Rama u shpreh se kjo është një rrugë e komplikuar duke mos e mbështetur si ide.

‘Së pari, është një çështje shumë e komplikuar për sa i përket përmbajtjes ligjore. Së dyti, mendoj se është edhe qëndrimi im i qartë, dhe unë e kam thënë atë publikisht dhe po ju përsëris: Ne duhet të përqendrohemi në zgjidhjen e këtij konflikti dhe në të ardhmen. Ne duhet të mendojmë më shumë se sa vjet do të humbasim duke mos arritur një zgjidhje përfundimtare për këtë problem. Nuk ka fitues nëse kjo nuk zgjidhet. Ne nuk jemi vetëm në botë. Ne kemi partnerë, aleatë. Vetëm Kosova është një realitet i ri, i cili është rezultat i përpjekjeve të mëdha brenda dhe jashtë Kosovës. Këto ide dhe vendime të shkëlqyera nuk duhet të merren vetëm sepse dikush mendon kështu ose thjesht sepse ne mendojmë kështu, por duhet të bëhen në një rrugë të qartë konsultimi dhe dëgjimi të asaj që partnerët dhe aleatët tanë kanë për të thënë. Unë kurrë nuk kam dëgjuar dikë që e mbështet atë ide’, u shpreh Rama.

Ai e cilësoi një marrëzi të sajuar tezën e Shqipërisë së Madhe apo Bashkimin me Kosovës, që sipas tij nuk ka ekzistuar kurr si ide.

‘Para së gjithash, duhet të dini një gjë. Shqipëria e Madhe nuk ka ekzistuar kurrë në gjuhën tonë dhe nuk është një trillim që kam gjetur në librat tanë të historisë ose në disa mendime dhe trashëgimi të mendjeve tona të mëdha. Shqipëria e Madhe është një term që ka origjinën jashtë Shqipërisë dhe është inkurajuar nga ata që dëshironin të krijonin një përbindësh të rrezikshëm, i cili natyrisht do të ishte shqiptar i rrezikshëm. Shqipëria e Madhe është marrëzi më vete. Serbia e Madhe është gjithashtu diçka që është përmendur gjithmonë. Por ideja e bashkimit brenda Bashkimit Evropian është një ide që tejkalon ndarjet etnike. Këto janë saktësisht katër liritë evropiane’, deklaroi Rama për EuroNews Serbia.

Sa i përket dialogut mes Kosovës dhe Serbisë, kryeministri Edi Rama shmangu togfjalëshin ‘njohje reciproke’, siç kanë theksuar SHBA e BE për finalizimin e këtij dialogu.

‘Kjo është një pyetje shumë e vështirë. Duhet shumë vullnet sepse humbet shumë kohë. Unë them se ne, popujt e Ballkanit Perëndimor, kurrë nuk kemi qenë më të mirë. Shqiptarët nuk kanë qenë kurrë më të mirë. 10-20 vjet më parë, këto gjëra që ne i konsiderojmë normale sot, as nuk mund t’i imagjinonim. Zgjidhja e çështjes midis Serbisë dhe Kosovës është e domosdoshme dhe është me të vërtetë thelbësore për zhbllokimin e potencialit që unë mendoj se ekziston në marrëdhëniet midis Serbisë dhe Shqipërisë. Sigurisht, ka pengesa, nuk më takon mua të them se si duhet të zgjidhet kjo. Sigurisht, mendoj se njohja e Kosovës nga Serbia është diçka që është vonë dhe mendoj se nuk është në favor të Serbisë dhe popullit serb të vazhdojnë këtë situatë në të cilën ata, në një farë mënyre, përqafuan një frymë kur munden mos u heq qafe’, tha kreu i qeverisë shqiptare.

Kryeministri u pyet edhe në lidhje me projektin e Mini-Shengenit si një derivat për të shmangur procesin më të shpejtë të vendeve të Ballkanit perëndimor në Bashkimin Evropian. Por kjo u mohua nga kryeministri, i cili u shpreh se projekti i Minishengenit, që fillimisht nuk u mbështet nga BE, është një projekt që zbaton 4 liritë themelore të Unionit dhe është plotësues i procesit integrues të rajonit.