Ja dallimi mes ushtrisë së Shqipërisë dhe Serbisë

Në rangimin e fundit të “Global Firepower Index“ janë analizuar ushtritë më të fuqishme të botës sipas 40 kritereve, kryesisht të fuqisë ushtarake, armatimeve, prodhimit të derivateve të naftës dhe shpenzimeve ushtarake

 

Në Top 10 renditen shtetet: SHBA, Rusia, Kina, India, Franca, Britania e Madhe, Japonia, Turqia, Gjermania dhe Italia.

Por në cilin vend rënditet Shqipëria dhe Serbia?

Sipas “GFI” Shqipëria rënditet e 90 në listën me 126 shtete. Forcat ajrore kanë 22 aeroplanë luftarakë, ndërsa forcat detare 31 anije luftarake. Me buxhetin e mbrojtjes 110 milion dollarë Shqipëria ka 14.450 ushtarë aktivë dhe 5000 rezervistë.

Serbia në anën tjetër ndodhet në vendin 83 prej 126 shteteve. Forcat ajrore kanë 123 aeroplanë luftarakë, ndërsa forcat detare 19 anije luftarake (përkundër që Serbia nuk ka dalje në det). Me buxhetin e mbrojtjes 830 milion dollarë Serbia ka 52.000 ushtarë aktivë dhe 170.000 rezervistë.

Përndryshe, sipas të njëjtit kriter, Greqia ndodhet në vendin e 28, Bullgaria e 67, Kroacia e 68, Sllovenia e 111 dhe Bosnja në fund e 120.